vrijdag 5 augustus 2011

Gebruik van internet is schadelijk

In het tijdschrift Management boek Magazine opgave mei 2011 stond het artikel "Waarschuwing: het intensief gebruik van internet is schadelijk voor de gezondheid" van Nicholas Carr. Carr geeft aan dat de wijze waarop we omgaan met moderne informatietechnologie - hoe we vrijwel continu verbonden zijn met het internet via computers, laptops, smartphones en tablets, en hoe we zo goed als permanent met elkaar in verbinding staan via e-mail, sms, WhatsApp, BlackBerry Messenger, Twitter en Facebook - heeft invloed op de manier waarop wij denken. Volgens Carr verandert het onze hersenen permanent, waardoor we niet meer diep en geconcentreerd kunnen denken. Hierdoor kun je volgens hem geen complexe problemen meer oplossen en originele gedachten formuleren.

Herkenbaar? Schokkend?

Denk aan voorbeelden als:
- je moeilijk kunnen concentreren op een taak achter de computer, als je het geluidje hoort van binnenkomende mail (je wilt dan toch wel even kijken);
- je zit in vergadering en je voelt of hoort je telefoon gaan (je wilt toch even kijken wie er belt).

Dat is natuurlijk niet alles. Bij een test waarin twee groepen een tekst op de computer krijgt over hetzelfde onderwerp, waarbij de ene groep een platte tekst krijgt en de andere groep een tekst met hyperlinks naar meer informatie als kaartjes, tabelletjes en video's, weet de groep met de platte tekst meer over het onderwerp. Dit terwijl de tweede groep meer informatie kreeg. Carr geeft aan dat uit neurotisch onderzoek blijkt dat zelfs het zien van een hyperlink in een tekst, je hersenen al een belangrijke, afleidende impuls geeft. "Je moet kiezen: klik ik, of klik ik niet?"

Geen opmerkingen: