vrijdag 14 mei 2010

Veranderingen mislukken door een gebrek aan leiderschap

In april is mijn volgende masterclass gestart: Management van Verandering. We houden ons veel bezig met de Caluwe (het denken in kleuren) en daarnaast met vele andere theorieën als Schein m.b.t. de bedrijfscultuur, maar ook Harrison en Cameron & Quinn over cultuur en verscheidene methodieken om veranderingen tot stand te kunnen brengen.

Voor volgende bijeenkomst heb ik een interview gezien met John Kotter: Klik hier.
In het interview geeft John Kotter aan dat een organisatie bij meer veranderingen meer leiderschap nodig heeft. De belangrijkste elementen uit de boodschap van John Kotter zijn:
  1. De omgeving verandert steeds sneller (economie, technologie, etc.) en daardoor heeft de organisatie meer leiderschap nodig om mee te kunnen veranderen.
  2. Er bestaat een kloof tussen wat we hebben en wat we nodig hebben. Er is hier sprake van een gebrek aan leiderschap. Er zijn onvoldoende leiders om het personeel te kunnen sturen in de goede richting.
  3. We hebben leiders nodig die een visie voor de toekomst formuleren met een bijbehorende strategie; leiders die dit goed communiceren naar werknemers en leiders die een omgeving kunnen creëren waarin werknemers gemotiveerd worden.
  4. Een organisatie heeft niet alleen een management nodig, maar ook echte leiders. Er is dan ook een verschil tussen management en leiderschap. Managers richten zich bijvoorbeeld op instructies en leiders zijn betrokken bij visie en leiderschap is bijvoorbeeld anderen beïnvloeden om de ander datgene te laten doen wat jij graag wilt. Leiders moeten ons de weg wijzen naar een betere toekomst door op een overtuigende manier een toekomstvisie te schetsen en die helder te communiceren.
  5. 90% van de bedrijven bereiken niet het gewenste resultaat bij veranderingen. Het probleem is vaak dat werknemers inzien dat er een verandering moet plaatsvinden, maar niet de urgentie voelen om zelf te moeten veranderen.

Ik ben net als Kotter van mening dat leiderschap ontzettend belangrijk is bij het bewerkstelligen van een verandering. Je hebt leiders nodig om werknemers te sturen en te motiveren in de goede richting.

Geen opmerkingen: