woensdag 13 mei 2009

Aan de studie

Voor de masterclass Strategisch HRM schrijf ik een eindopdracht en heb ik een case. Voor de eindopdracht wil ik mij richten op van personeelsmanagement naar HRM. Dit lijkt mij een leuk onderwerp om toe te passen op de eigen organisatie. De afdeling P&O heeft de laatste jaren zich verder ontwikkeld/geprofessionaliseerd. Ik ga onderzoeken wat de behoefte is van de organisatie m.b.t. HRM en welke ontwikkeling de afdeling dan moet ondergaan. Sinds 1 januari 2009 vormen wij een bestuurlijke eenwording met Landstede. Ook de afdeling P&O van Landstede betrek ik hierbij.

Over dit onderwerp is ontzettend veel geschreven (zie ook het bericht dat ik eerder publiceerde). Ik heb al veel artikelen gelezen en heb nog veel te lezen, maar een van de dingen die ik heb gelezen is het oratieboek ("Van verzorger naar spelverdeler; Over veranderende posities op het HR-speelveld") van de heer Kluijtmans. Hij heeft veel over dit onderwerp geschreven. Het is leuk om bij het oratieboek eerst terug in de tijd te gaan. Waar komt personeelsmanagement nu eigenlijk vandaan? Uit het oratieboek blijkt dat dit een productie is van de industriƫle samenleving. Dit kwam tot stand doordat organisaties groeiden en vooral ook verzakelijkten. Er moest meer geregeld worden. In het oratieboek schrijft Kluijtmans ook dat de kern van het vak nog steeds in sterke mate gedefinieerd wordt in termen van instrumenten. "Personeelsmanagement gaat, zo willen leerboeken ons doen geloven, over manieren om mensen te werven en te selecteren, over beoordelings- en beloningssystemen, over trainingsmethoden. Het vak wordt zelden gedefinieerd in termen van vraagstukken, domeinen en uitdagingen. En in de praktische uitoefening van het vak zien we een voorliefde om ieder vraagstuk te lijf te gaan met een nieuw instrument, zonder een behoorlijke diagnose van het probleem". Ik herkende dit wel toen ik dit las. Kluijtmans noemt hier het voorbeeld van competentiemanagement. "Men zegt dat het werk, maar men weet niet hoe en weet ook niet waartegen". We ontwerpen als P&O'ers ontzettend veel instrumenten, maar waarvoor eigenlijk? Er zijn ontzettend veel regels en er is weinig ruimte voor maatwerk. Erg boeiend allemaal.

In het oratieboek van Kluijtmans wordt naar voren gebracht dat er veel ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van de organisatie,d e werknemerspopulatie en de institutionele context. Deze ontwikkelingen/veranderingen vragen om een andere invulling van P&O>HRM. Niet alleen de rol van P&O verandert maar ook de rol van de leidinggevende.

Geen opmerkingen: